Rys ostrovid

Rys ostrovid je najväčšia mačkovitá šelma.   Stretnúť ho je ozajstná rarita pretože je to plaché a ostražité zviera. Rys je skutočný “ostrovid”-počas dňa dokáže spozorovať malú myš na vzdialenosť 70 metrov a zajaca na až na vzdialenosť 300 metrov. Charakteristické trojuholníkové uši s čiernymi štetinami slúžia rysovi na lepšie rozpoznávanie smeru prichádzajúceho zvuku.   Na odpočinok si vyhľadávajú rôzne skalné výklenky, jaskyne alebo husté porasty. Potrava rysov pozostáva z rôznej koristi- od drobných hlodavcov až po srnčiu zver.  Na lov vychádzajú hlavne v noci, ale ak sú hladné alebo vyrušované vychádzajú aj počas dňa. Lovecký revír sa rozprestiera v závislosti od hojnosti potravy na území s rozlohou 20 až 60 km. Žijú samotársky a svoje teritória si značkujú pachovými stopami -močom. Za jednu noc môžu za potravou prejsť aj 20 km.    Vyskytuje sa v zalesnených oblastiach Európy a Ázie.  Vo väčšej časti Európy  bol pre ustavičné prenasledovanie takmer vyhubený. Najnovšie sa ho pokúšajú reintrodukovať v západnej Europe. V uplynulých rokoch bolo vypustených niekoľko jedincov do voľnej prírody v Biosférickej rezervácií Falcký les v Nemecku. Celkovo išlo o trinásť rysov vypustených v rámci programu reštitúcie tohto druhu, z ktorých sedem pochádza zo Slovenska. Jedná sa o jedince, ktoré boli v starostlivosti  rehabilitačnej stanice Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach.  Boli nájdené ako osirelé mláďatá vo veku asi 2 -3 mesiacov. Boli dezorientované, dehydrované a vo veľmi zlej psychickej a fyzickej kondícií. Ich váha po príchode do rehabilitačnej stanice dosahovala len 2,6 kg.  Zaujímavosťou je, že jeden z vypustených  samcov bol odchytený v intraviláne mesta Vranov nad Topľou našimi pracovníkmi a prevezený do ZOO Bojnice.  Mláďatá rysov sú odkázané na mliečnu výživu pol roka. Pri strate matky sa ešte nedokážu o seba postarať, prichádzajú k ľudským obydliam a snažia si nájsť potravu v blízkosti človeka. Väčšinou strácajú na váhe, slabnú a vtedy je potrebná okamžitá pomoc, ak ich chceme zachrániť. Tak to bolo aj s vranovským rysom, ktorý dostal meno Wrano.  Iba vďaka rýchlej a odbornej pomoci expertného tímu Národnej zoologickej záhrady Bojnice sa ho podarilo zachrániť a spolu so samcom Alfim dorástli na krásnych, mladých rysov pripravených na vypustenie do voľnej prírody. Ich váha pred vypustením dosahovala 16 a 17 kg. Oba rysy boli pred vypustením označené GSM telemetrickými obojkami, ktoré zabezpečia ich monitoring počas nasledujúceho roka.  Populácia rysa ostrovida sa na Slovensku odhaduje na 200 – 400 jedincov. Je celoročne chránený a patrí medzi druhy európskeho významu.